ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 Ωρες λειτουργίας
Δευτέρα έως  Παρασκευή
08:15 - 15:00
 
 
  


 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

ΜΕ ΑΦΟΡΑ;

 
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

 

  Η ουρογυναικολογική  αποκατάσταση του πυελικού εδάφους, είναι ένα πρόγραμμα εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους με στόχο την απόκτηση συνείδησης της περιοχής και την ενδυνάμωση των μυών που την αποτελούν.

 

  Η εξειδικευμένη εκγύμναση της εν λόγω περιοχής  αποτελεί αρχικά πρόληψη για πολλές παθήσεις της πυελικής ζώνης  και κατ’ επέκταση καθυστέρηση στην εξέλιξη παθήσεων που έχουν ήδη εκδηλωθεί.

 

    Ένα πυελικό έδαφος τονικό με καλή ικανότητα κίνησης,   επηρεάζει   καθοριστικά  την   καλή λειτουργία των οργάνων που εμπεριέχονται στη λεκάνη και υποστηρίζονται στη βάση από τους μύες του πυελικού εδάφους.    

 

   Αυτά είναι: ουροδόχος κύστη και ουρήθρα, μήτρα και κόλπος, ωοθήκες και σάλπιγγες, ορθό έντερο και πρωκτός.

  

     Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση από τους άνδρες να παρουσιάζουν αλλοιωμένη

λειτουργικότητα του πυελικού εδάφους, γεγονός που συνδέεται με την ίδια τη φύση τους.

 

     Οι βασικοί προ-διαθετικοί  παράγοντες είναι: εγκυμοσύνη, τραυματισμός κατά τον τοκετό,

εκ’ γεννηθείς μυο-συνδεσμική υποτονία,

μείωση των οιστρογόνων (εμμηνόπαυση).

     Ενδυναμώνοντας τους κατάλληλους μύες της πυέλου, έχουμε εντυπωσιακή βελτίωση των δύο βασικών συμπτωμάτων τα οποία είναι:

 

α) Ακράτεια ούρων (κυρίως από προσπάθεια)
β) Πρόπτωση γενετικών οργάνων

 

Άλλα συμπτώματα είναι:

-η ακράτεια (ούρων, κοπράνων και αερίων)

-κυστίτιδες και κολπίτιδες περιοδικές

-δυσκοιλιότητα

-ξηρότητα κόλπου

-χρόνιος πυελικός πόνος

 

     Συνίσταται επίσης πριν ή μετά από χειρουργεία που αφορούν την πυελική κοιλότητα όπως υστερεκτομή ή διόρθωση των προπτώσεων.

 

Τρία βασικά μέσα χρησιμοποιούνται:

    α) Η κινησιοθεραπεία: Σειρά εξειδικευμένων ασκήσεων εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους και απόκτηση συνείδησης αυτών.

   β) Ο ηλεκτρικός ερεθισμός: Εφαρμογή αναλγητικών και μυοχαλαρωτικών προγραμμάτων, καθώς και  παθητική γυμναστική για ενδυνάμωση των μυών μέσω της χρήσης  ηλεκτροδίων και ηλεκτρικού ρεύματος.

     γ)  Το biofeedback (βιοανάδραση) : Συσκευή ηλεκτροθεραπείας, που δίνει τη δυνατότητα στην ασθενή, να έχει τον έλεγχο της έντασης της άσκησης που πραγματοποιεί, μέσω οθόνης. 

 

ΠΟΣΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ;

      Σε μέσο όρο απαιτούνται 8 έως 10 συνεδρίες, διάρκειας 35 έως 40 λεπτών έκαστη, στο διάστημα ενός μήνα .Στη συνέχεια εφόσον η ασθενής έχει κατανοήσει τον τρόπο εκτέλεσης των ασκήσεων, πρέπει να επαναλαμβάνει την εκτέλεσή τους 3 φορές την εβδομάδα, 2 φορές την ημέρα για 15  λεπτα.

     Καλό θα ήταν να μην διακόπτονται  οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους, Η γυμναστική των μυών της πυέλου, λειτουργεί όπως η γυμναστική σε οποιονδήποτε άλλο μυ του σώματος. Όταν δεν γυμναζόμαστε οι μύες χάνουν την τονικότητά τους.

 
 
 
Δονάτου Δημουλίτσα 82, 49100, Κέρκυρα.   τηλ 2661042088, 6999975555,  email fisio.gr@hotmail.com
POWERED BY SigmaWeb's SiteBuilder