ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 Ωρες λειτουργίας
Δευτέρα έως  Παρασκευή
08:15 - 15:00
 
 
 


Λεμφικό μασάζ + Περίδεση

     Η φυσικοθεραπεύτρια πραγματοποίησε εκπαίδευση και είναι κάτοχος πιστοποίησης για   την   θεραπεία   των  λεμφοιδημάτων,   σύμφωνα  με  τη    γερμανική  μέθοδο  του Dr. Vodder. (M.L.D., C.D.T.).
 
         Η θεραπεία των λεμφοιδημάτων  συνίσταται στην εφαρμογή μιας σειράς ήπιων πολύ συγκεκριμένων χειρισμών μάλαξης που στόχο έχουν την αποσυμφόρηση της οιδηματογενούς περιοχής (λεμφική παροχέτευση ή M.L.D.), επιταχύνοντας τη διαδικασία απορρόφησης και κινητοποίησης της λέμφου από τα λεμφαγγεία. Για τη διατήρηση του αποτελέσματος εφαρμόζεται στη συνέχεια μια ειδική περίδεση από τον φυσικοθεραπευτή και διδάσκεται στον ασθενή μια σειρά ασκήσεων (C.D.T.). Βρίσκει εφαρμογή τόσο στη θεραπεία των:

                    α) πρωτογενών λεμφοιδημάτων, λόγω δυσλειτουργίας του ίδιου του λεμφικού συστήματος.

                    β) δευτερογενών λεμφοιδημάτων , τα οποία εμφανίζονται μετά από πρόκληση βλάβης σε κάποιο σημείο του λεμφικού συστήματος (λεμφαδένα, λεμφαγγείο, κ.α.).

         Συνήθη είναι αυτά μετά από χειρουργείο μαστεκτομής, υστερεκτομής, ή χειρουργεία κοιλιακής χώρας, κ.τ.λ.

Εφαρμογές στο Λεμφικό Σύστημα

 
  
          Σημαντικές είναι οι εφαρμογές του (M.L.D.) στην αποκατάσταση του οιδήματος μετά από τραύμα ή χειρουργείο ορθοπεδικής αιτιολογίας (διάστρεμμα, ρήξεις συνδέσμων γόνατος, χειρουργείο γόνατος). Πετυχαίνουμε σημαντική μείωση του χρόνου αποκατάστασης. Αδιαμφισβήτητη είναι τέλος η δράση του λεμφικού μασάζ στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος επιταχύνοντας την αποβολή των μεταβολικών αποβλήτων του οργανισμού, της περίσσειας μεσοκυττάριου υγρού και των βακτηρίων, συμβάλλοντας στην αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης και ευεξίας του υγιή οργανισμού.

     Το φλεβολεμφοστατικό οίδημα ποδιών (πρώτου έως τρίτου βαθμού), αντιμετωπίζεται επίσης πολύ ικανοποιητικά με την εφαρμογή του C.D.T.

      Καθώς συμβάλλει:

α) στον καθαρισμό πρησμένων περιοχών, όπως αστράγαλος, πρησμένα πόδια και πρησμένα μάτια.

β) επιταχύνει την θεραπεία σε αμιγχές δέρματος, ρήξεις συνδέσμων και θλάσεις

γ) μετεγχειρητική θεραπεία

δ) αντιοιδηματική θεραπεία μετά από πλαστική χειρουργική

   -Βελτιώνει χρόνιες καταστάσεις όπως: αρθρίτιδα, ακμή, ιγμορίτιδα.

   -Βαθειά χαλάρωση.      

ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ

“ Μέθοδος Vodder”

      Η λεμφική παροχέτευση,  (λεμφικό μασάζ) που μελετήθηκε και εφαρμόστηκε από το Δανό γιατρό Emil Vodder το 1932 είναι διεθνώς αναγνωρισμένη σαν μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των οιδημάτων (λεμφοίδημα, φλεβική ανεπάρκεια, μετεγχειρητικό οίδημα),  των πονοκεφάλων, της δυσκοιλιότητας. 

      Είναι ένα είδος χειρομάλαξης που εφαρμόζεται με πολύ ήπιους, συγκεκριμένους και κυρίως κυκλικούς χειρισμούς επάνω στα λεμφαγγεία του σώματος, στη φορά που αυτά παροχετεύουν προς τους αντίστοιχους λεμφαδένες.

      Το λεμφικό σύστημα είναι ένα παρακαμπτήριο σύστημα αγγείων πού “ρουφά” όλο το πλεονάζων υγρό των κυττάρων από το μεσοκυττάριο χώρο και το φέρνει πίσω στη φλεβική κυκλοφορία κάτω από τις κλείδες.  Αποτελείται από λεμφαγγεία, λεμφαδένες 500 έως 700 ανά άτομο, σε μέγεθος από 2mm έως 2 cm, λεμφικούς ιστούς – όργανα (σπλήνας, θύμος αδένας, κ.α.).

      Η λεμφική παροχέτευση (λ.π.) , καθώς προάγει ένα πιο υγιές και σε πλήρη λειτουργία λεμφικό σύστημα έχει μεταξύ άλλων τα εξής αποτελέσματα:

1.       ΑΝΤΙΟΙΔΗΜΑΤΙΚΟ:  η λ.π. απομακρύνει το συσσωρευμένο μεσοκυττάριο υγρό που συντηρεί το οίδημα.

2.       ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΟ: επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης των ιστών καθώς η λέμφος είναι πλούσια σε δομικά κύτταρα 
          (πρωτεΐνες).
 
3.       ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ : αυξάνει την άμυνα του οργανισμού δια μέσω της φαγοκυτταρικής δράσης σε διάφορα σημεία
          του συστήματος.
 
4.       ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΟ: ο αργός και ρυθμικός χειρισμός προάγει μέσω της ενεργοποίησης του παρασυμπαθητικού νευρικού
          συστήματος μια βαθειά χαλάρωση του οργανισμού.

      Σε θεραπευτικό επίπεδο οι δύο πιο βασικές παθήσεις που ανταποκρίνονται σε αυτή την θεραπεία είναι το λεμφοίδημα (πρωτογενές ή δευτερογενές) και η φλεβική ανεπάρκεια 1ου  έως 3ου βαθμού. Δίνει επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα στα διαστρέμματα με αιμάτωμα, εξαρθρήματα, θλάσεις, κατάγματα, πληγές και ουλές μετεγχειρητικές, οίδημα αρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οξεία αυχεναλγία και οσφυαλγία, πονοκέφαλος και ημικρανία, δυσκοιλιότητα, ιγμορίτιδα. Πρόκειται για ένα σύνολο παθήσεων που συνοδεύονται με αυξημένη συγκέντρωση υγρών στο μεσοκυττάριο χώρο, με άλλα λόγια οίδημα.

      Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μια απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία καθώς ο κάθε ασθενής έχοντας μοναδική δομή λεμφικού συστήματος παρουσιάζει διαφορετική εικόνα λεμφοιδίματος από άλλο ασθενή με την ίδια πάθηση. Επομένως οι παράμετροι της θεραπείας ορίζονται από την κλινική εικόνα του κάθε ασθενή.


 
 
Δονάτου Δημουλίτσα 82, 49100, Κέρκυρα.   τηλ 2661042088, 6999975555,  email fisio.gr@hotmail.com
POWERED BY SigmaWeb's SiteBuilder